Mekane pogačice sa sirom

Iako sam tek nedavno otkrila ovaj recept, toliko sam se oduševila da sam pogačice sa sirom radila već četiri puta. Brzi snack od dostupnih namirnica i s domaćim sirom, pripremljen s ljubavlju, nestaje u trenu.

Kako je sir jedan od glavnih sastojaka ovog jela, opisat ću izradu domaćeg sira, kako biste ga i vi mogli pripremiti kod kuće i iskoristiti ga za ove jednostavne pogačice.

Domaće mlijeko možete kupiti na mlijekomatima koji se nalaze na nekoliko lokacija u gradu Zagrebu. Svježe mlijeko ostavite 24-48 sati na sobnoj temperaturi u zdjeli da se ukiseli (od 5 litara svježeg mlijeka dobije se oko 1 kg svježeg sira). Kada se masnoća izdvojila, žlicom možete pokupiti vrhnje i spremiti u hladnjak. Vrhnje možete iskoristiti sa sirom ili za pripremu slatkih i slanih jela.

Stavite lonac s vodom na vatru i u lonac stavite zdjelu s ukiseljenim mlijekom. Kada se voda u loncu zagrije do 50-60°C, tada pomoću žlice izvadite komade sira na cjediljku. Cjediljku sa sirom stavite na drugu posudu preko noći ili oko 4 sata, kako bi se sirutka iscijedila.

Gotov sir spremite u plastičnu posudicu u hladnjak i koristite ga samog ili u kolačima i slanim jelima.

Sastojci za 4 osobe:
ZA POGAČICE
150 g glatkog brašna
50 g oštrog brašna
150 g svježeg sira
150 g maslaca
sol
2 jaja
1 prašak za pecivo
sezam
kim
mak
Priprema

U zdjeli pomiješajte oštro i glatko brašno s praškom za pecivo. Dodajte svježi sir i hladni maslac koji ste prethodno narezali na male kockice, jaje i žličicu soli.
Zamijesite tijesto dok ne dobijete glatku, ljepljivu teksturu. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku minimalno 2-3 sata kako bi se stisnulo. Takvo tijesto ćete lakše razvaljati.
Upalite pećnicu na 200°C. Površinu na kojoj ćete valjati tijesto prosipajte brašnom. Razvaljajte tijesto na 1 cm debljine, preklopite ga i ponovo razvaljajte. Ovaj postupak ponovite još 2 puta.
Preklapanje tijesta je bitno jer se na taj način pogačice lijepo razlistaju.
Nakon što ste zadnji put razvaljali tijesto na 1 cm debljine, pomoću kalupa ili manje čaše izrežite oblike. Posložite ih na pleh za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
U zdjelici izmutite jedno jaje i malo soli. Pomoću kuhinjskog kista premažite pogačice.
Pogačice posipajte sezamom, kimom ili makom. Stavite peći u pećnicu na 200°C oko 10-12 minuta, dok pogačice ne dobiju zlatnu boju.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *