Sastojci
za koru
7 bjelanaca
200g šećera u prahu
150g kokosovog brašna
1/2 kesice praška za pecivo
krema
0,75l mlijeka
7 žumanaca
4 kašike šećera
2 kesice praška za puding od vanilije
1 vrhom puna kašika gustina
250g maslacaili margarina
100g bijele čokolade
100g šećera u prahu
i još
100g badema u listićima
300-400ml slatkog vrhnja za šlag

Priprema
1.
Upaliti rerenu na 180 stepeni.

Umutiti čvrst snijeg od bjelanaca pa mu dodati šećer u prahu i još mutiti, pa u tu smjesu istresti kokosovo brašno i prašak za pecivo.Dobro ujednačiti i istresti u kalup za tortu 28 koji je obložen papirom za pečenje.Ubaciti u rernu koja je već zagrijana i peći ok 40 minuta.

2.Za kremu
Odvojiti malo mlijeka od 0,75l pa ostatak staviti na šporet da zakuha.Umutiti žumanca sa 4 kašike šećera da pobijele i dodati im mlijeko koje smo ostavili ,puding i sve zajedno pomiješati u mlijeko na šporetu i skuhati kremu.U vruću izlomiti bijelu čokoladu i dobro izmiješati da se čokolada rastopi.
3.Tako spremljenu kremu istresem na tacnu malo pokvašenu vodom i prekrijem prozirnom folijom .Brzo se ohladi ,a vi možete kako ste naučili.Umutiti maslac sa 100g šećera u prahu ,ohlađenu kremu istresti u zdjelu sa maslacem i sve fino izraditi mikserom da se dobije glatka svilenkasta krema.

4.Voditi računa da krema i maslac budu otprilike iste temperature da se ne bi masnoća ugrudvala i onda kremi skoro da i nema spasa.

5.Umutiti vrhnje u čvrst šlag i odvojiti 2-3 dobre kašike pa ih jednu po jednu umiješati u kremu od pudinga.Važno je da to radite kašikom ,a nikako mikserom.Odvojiti jednu zdjelicu tako dobijene kreme za ukrašavanje stranica torte,prekriti je providnom folijom i ostaviti u frižider.

6.Slaganje torte
Dobro ohlađenu koru izvadimo iz kalupa i odvojimo papir za pečenje pa je stavimo na tanjir za torte.Ponovo vratimo obruč od kalupa ,istresemo kremu ,posipamo sa listićima od badema (50g) poravnamo i nanesmo šlag ,bilo špatulom ili špricom.Tortu ostavim nekoliko sati u frižider da se dobro ohladi i stegne.

7.Sa ohlađene torte skinemo obruč i stranice premažemo sa malo kreme od pudinga i zalijepimo ostatak listića od badema.Po želji je možete ukrasiti sa još šlaga ili badema……

8.Napomena
U receptu piše kalup 28 ,ja sam ovu tortu pravila u 26 jer sam htjela malo visočiju .U obadva slučaja torta je solidno visoka.Nekada pravim i kao kocke i tada koru pečem u tepsiji dimenzija 36×23 cm, ne stavljam papir za pečenje ,već pouljim i pospem brašnom .Ovako je brže i kocke su stvarno fine,a bademe posipam na dekorisan kolač.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *