Već dugo godina se zna da je sjeme koprive odličan prirodni lijek u borbi protiv anemičnosti i odličan izbor za dizanje imuniteta. Razlog tome je bogatstvo mineralima i vitaminima – kopriva je bogata vitaminima B, C, D, E, K, zatim kalijumom, gvožđem (koje je veoma važno u borbi protiv anemija), magnezijumom, cinkom, manganom, bakrom.

Međutim, osim navedenih blagotvornosti, sjeme koprive je i u drugim oblastima medicine našlo svoje mjesto.

Sjeme koprive kao lijek se može koristiti:
u borbi protiv alergija (na polen, korov, travu )
ima diuretsko dejstvo, tj. reguliše bubrežnu funkciju i potpomaže redovnom mokrenju. Takođe, dobar je i borac protiv razvoja mokračnih indekcija
održava zdravlje štitne žlezde
djeluje kao odličan antioksidans, tijelo oslobađa od toksina
dobar je borac protiv nakupljanaj masnih naslaga u krvi, tj., uspešno reguliše nivo holesterola i nivo triglicerida
u pedijatriji, seme koprive je našlo primenu kod dece koja imaju probleme sa noćnim mokrenjem.
u stomatologiji, ispiranjem čaja od semena koprive postiže se odličan rezultat u jačanju gleđi
blagotvorno utiče na očuvanje zdravlja kostiju
čuva zdravlje jetre
pomaže kod bolesnika sa astmom i respiratornim problemima
ublažava simptom kašlja kod raznih infekcija
Sjeme koprive i med za anemiju
Kombinacija sjemena koprive i meda je savršena u borbi protiv anemičnosti! Ova smjesa obiluje vitaminima, gvođžem, folnom kiselinom, što će pomoći u stvaranju novih crvenih krvnih zrnaca i njihovom očuvanju.

Osnovni recept za sjeme koprive i med je veoma jednostavan

U veću teglu sipati 500 grama meda (izbjegavajte kupovinu u supermarketima) i u njega dodajte 100 grama sjemena koprive koje možete potražiti u prodavnicama zdrave hrane. Dobro izmiješajte i ostavite na tamnom mjestu. Uzimajte jednu do dvije kašike dnevno .Postoji još efikasniji recept protiv anemije koji takođe ima sjeme koprive i med kao glavne satojke.

Za pripremu ovog lijeka za anemiju vam je potrebno:
500 grama prirodnog livadskog meda
4 limuna srednje veličine
100 grama sjemenki koprive
300 grama oraha
Prvo se sjeme koprive i orasi izmelju. U usitnjeno sjeme i orah dodajte iscjeđen sok od limuna i 300 grama meda. Cijelu ovu smjesu mješati dok se ne zgusne. Potom se odlaže u frižider i konzumira po jedna velika kašika nakon ustajanja iz kreveta.

Ukoliko želite da ovaj lijek koristite u liječenju anemije, onda u ovu smjesu možete dodati i nasjeckanu stabljiku koprive (prethodno skuvnu ) kao i lišće. Lišče i stablo koprive obiluje vitaminima, naročito vitaminom C.

Sjeme koprive i med za jačanje imuniteta – Recept

Za pripremu ovog prirodno lijeka, biće vam potrebno:

oko 800 grama livadskog meda
100 grama sjeckanog badema
100 grama oraha
100 grama lanenog sjemena
70 grama sjemena koprive
Nakon što orahe i bademe sameljete, pomiješajte sa sitno sjeckanim sjemenom lana i medom. Kada sve dobro izmiješate, ostavite u frižider i konzumirajte ujutru, na prazan želudac.

Konzumiranje ovog lijeka i više puta dnevno nije na odmet, samo u manjoj količini (oko pola kašičice za kafu je dovoljno )

Čaj od sjemena koprive
Za pripremu ovog čaja Vam je potrebna 1 supena kašika sjemena koprive i 2 decilitara ključale vode.

Nakon što sjeme koprive prelijete ključalom vodom, ostavite čaj da odstoji pola sata, a potom ga procijedite.

Čaj od sjemena koprive je vrhunski diuretik i bubrezi jako pozitivno reaguju na prisustvo sjemena koprive u organizmu.

Čaj se konzumira 3 puta dnevno kod problema sa anemijom, varenjem, problema sa mokrenjem. Čaj nema neželjenih efekata, mada ga treba konzumirati umjereno.

Sirup protiv kašlja od luka i sjemena koprive
Sjeme koprive ima odlično dejstvo protiv upornog i suvog kašlja. Svojim ljekovitim supstancama, on oblaže zidove respiratnornog trakta i smanjuje iritaciju.

Za pripremu sirupa, biće vam potrebno:

30 grama sjemena koprive
2 glavice crnog luka
oko 600 grama prirodnog livadskog meda
4 veća oraha
Isjeckajte luk zajedno sa ljuskom, zgnječite orahe i sjeme koprive. Ovako usitnjene, ubacite u litar vode i kuvati do ključanja. Sačekajte da višak vode ispari, i kada miješanjem kašike vidite da je smjesa gusta, presipajte u teglu zajedno sa medom i ostaviti da se ohladi oko pola sata, a zatim ostaviti u frižider. Ukoliko patite od jakog i suvog kašlja, ovaj lijek konzumirajte više puta na dan.

Med od koprive za jačanje organizma
Od sjemena i lišća koprive možete napraviti i med tj. sirup

Za pripremu ovog meda, potrebno vam je:

1 kilogram lišća koprive
oko 20 grama sjemena koprive
2 velike, zelene jabuke
500 grama šećera
2 kesice želatina
1 litar vode
Koprivu prokuvajte zajedno sa jabukama isjeckanim na kolutove. Skinite sa šporeta čim jabuke omekšaju. Ovu smjesu propasirajte i u veliki lonac stavite zajedno sa vodom, sokom od limuna, koricom limuna i želatinom.

Nakon što se smjesa zgusne, prelijte u tegle i ostavite na tamnom i hladnom mjestu.

Sjeme koprive protiv peruti
Šampon od koprive i ruzmarina ćete napraviti tako što sjeme i lišće koprive i listove ruzmarina ubacite u teglu zajedno sa jabukovim sirćetom. Teglu treba dobro vakuumirati i ostaviti nekoliko nedelja da bi se “šampon” homogenizovao.

Nakon toga, procijedite šampon i sipajte u staklenu flašu. Tako dobijenim šamponom, kosa se pere jednom do dva puta nedeljno.

Osim borbe protiv peruti, kopriva ima odličan efekat protiv opadanja kose, pomaže regeneraciji kose, a redovnom upotrebom šampona, kosa počinje da buja. Muškarci koji počinju da sjede mogu da preveniraju kompletno sjedu kosu redovnim pranjem kose ovim šamponom.

Sjeme koprive u trudnoći
Trudnice koje su anemične, u sjemenu koprive mogu pronaći idealan izvor gvožđa i folne kiseline koji su preko potrebni u kreiranju idealne krvne slike.

Trudnice mogu konzumirati sjeme koprive u vidu čaja, a mogu i u vidu mješavine sa medom, čime će doprineti poboljšanju svog imunog sistema.

Ipak, pre same upotrebe sjemena koprive u trudnoći, treba se posavjetovati sa ljekarom, jer je trudnoća posebno stanje gdje i namirnice koje su inače zdrave mogu imati neželjeno dejstvo.

Supa od kopriva protiv anemije
Sjeme koprive možete koristiti i u ishrani. Za krem supu od kopriva vam je potrebno:

lišće i sjeme mlade koprive
2 do 3 veća krompira
2 čena bijelog luka
malo maslaca
2 decilitara pavlake za kuvanje
so
biber
Koprivu operete, a krompir isiječete na kocke. Prebacite koprivu i krompir u posoljenu hladnu vodu zajedno sa 2 – 3 isjeckana čena bijelog luka. Kada se krompir smekša, to je znak da je supa skuvana. U skuvanu krem supu dodate biber, maslac i pavlaku za kuvanje i sve miješati dok se ne zgusne. Po želji posolite i servirajte.

Sve o KOPRIVI – Uzgoj, branje, sušenje, priprema za lijek i upotreba u vrtu
Pobijedite anemiju ovom namirnicom
Ko ne smije da konzumira kurkumu

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *