Šarena osvježavajuća torta

Sastojci
Tijesto za roladu :
3 jaja
60 g+15 g šećera
75 g brašna
1/2 žličice praška ze pecivo
3 žlice pekmeza od ribizla, malina ….
Krema od šumskog voća:
300 g šumskog voća
75 g šećera
4 lista želatine
200 g vrhnja za šlag
Krema od limuna :
3 lista želatine
50 ml limunovog soka
160 ml mlijeka
4 žumanjka
135 g šećera u prahu
20 g Gussnel Dolcela (gustin)
200 ml vrhnja za šlag
voće za ukrašavanje torte

Priprema
1.Upaliti pećnicu na 200 C.
Pripremiti pleh od pečnice i staviti papir za pečenje.
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke miksati u čvrsti snijeg sa 15 g šećera. Miksati žumanjke sa 60 g šećera oko 5 minuta. Lagano postepeno umiješati snijeg od bjelanjaka i na kraju prosijano brašno sa praškom za pecivo.Pažljivo sjediniti i ravnomjerno rasporediti na pripremljeni pleh sa papirom za pečenje. Peći 8 minuta . Provjeriti da li je pečeno. Pustiti da se pečeno tijesto ohladi. Pažljivo maknuti papir za pečenje. Namazati pekmezom po volji i zarolati . Ja sam tako zarolanu roladu stavila u hladnjak do slaganja torte.

2.Krema od šumskog voća:
Kako ja nemam svoje voće već sve kupujem, za kremu sam imala 300 g Ledo smrznuto šumsko voće . A friško voće koje je i u mješavini sam koristila za ukrašavanje .
Za kremu treba 150g pirea bez sjemenki.,
Namoćiti listiće želatine u hladnoj vodi 5 minuta.

U posudu za vatru staviti 300 g šumskog voća i 75 g šećera . Mješati dok se voće ne poćne raspadati i biti mekano. Procijediti kroz sito ,treba biti 150 g . Vratiti na vatru i u vrućem otopiti želatinu. Ohladiti. U hladno dodati 200 ml tučenog vrhnja za šlag. Ostaviti u hladnjak dok se isijeće rolada.

3.
Pripremiti kalup od 18 cm. Dno i stranice zaštititi papirom za pečenje. Izrezati roladu na šnite 1 cm i staviti na dno kalopa i unutar obruća. Staviti kremu od bobičastog voća i dobro ohladiti. Ja sam stavila u škrinju i zatim u hladnjak do pripreme kreme od limuna.

4.Namočiti listiće želatine.
Miksati žumanjke sa šećerom i gustinom par minuta.
Iscijediti limunov sok. Mlijeko treba zakipiti i polako dodavati u smjesu sa žumanjcima, dodati limunov sok i sve vratiti u posudu na vatru i stalno miješati dok se ne zgusne i tada staviti namoćenu želatinu i otopiti. Presuti u posudu i staviti da se hladi. Ja stavim u posudu sa hladnom vodom i kada se prohladi u hladnjak. U hladnu kremu umiješati umućeno vrhnje za šlag i staviti preko kreme od šumskog voća.

Dobro rashladiti par sati ili preko noći. Potpuno hladnoj torti maknuti obruć i papir za pećenje. Premjestiti na tanjur za serviranje i ukrasiti voćem.

5.Probajte kreme prije dodavanja vrhnja za šlag pa po želji dodati šećer u prahu u umućeno vrhnje za šlag.
I da , ostaje 4 bjelanjka…Ja sam napravila Meringue pistacio roladu

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *