Sastojci
KAŠA OD MAKA
200 g mlevenog maka
100 ml vode
1 kašika meda
1 kesica vanilin šećera
3 kašike šećera
PODLOGA
300 g mlevenog keksa
150 ml mleka*
2 kašike kakaa (ne mora)
2 kašike kaše od maka
KREMA
900 g neslanog sitnog sira**
450 ml slatke pavlake
4 kašike meda***
16 g mlevenog želatina (3 pune kašičice)
——-
150 g višanja
—–
Ostatak kaše od maka
5 kapi arome vanile
PRELIV
150 g višanja
50 ml vode
1 kašika meda***
1 kašičica mlevenog želatina

Priprema
1.Priprema višanja
Za kremu i preliv je potrebno ukupno 300 g višanja (koristim mrznute). Svih 300 g usitniti štapnim mikserom ili u blenderu u kašu.

2.Kaša od maka
Sve sastojke pomešati u šerpici i zagrevati na jačoj vatri uz mešanje do ključanja, smanjiti vatru i kuvati uz neprestano mešanje 7 – 8 minuta. Na početku će masa izgledati kao redak pekmez, a kuvanjem će se zgusnuti, kada ispari deo vode.

Podloga
1.Mlevenom keksu dodati kakao i 2 ravne kašike kaše od maka. *Dodati polovinu mleka i mesiti rukom. Postepeno dodavati ostatak mleka i mesiti dok se ne dobije kompaktna masa koja se ne mrvi, a nije gnjecava. Od vrste keksa zavisi koliko će mleka biti potrebno.
2.Na dno kalupa za torte prečnika 24 cm staviti pek papir.
Ručno utisnuti podlogu od keksa na dno kalupa i poravnati valjkom za prhko testo ili čašom. Prekriti krpom dok ne pripremite kremu.

Kreme
1.Preliti želatin sa 10 kašika vode i ostaviti da bubri 5 minuta.
Sir, med i tečnu slatku pavlaku umutiti mikserom da se svi sastojci sjedine.
Nabubreli želatin otopiti na najslabijoj vatri, dodati 4 kašike smese od sira, zagrevati uz neprestano mešanje dok se ne dobije tečna glatka masa.
Tečnu masu sa želatinom uliti u tankom mlazu u ostatak smese od sira uz mešanje mikserom i mutiti mikserom još minut da se svi sastojci spoje.

Smesu podeliti na dva jednaka dela.

2.Mak krema
Polovini smese od sira dodati preostalu kašu od maka, aromu vanile i umutiti mikserom da se satojci sjedine. Ostaviti u frižideru 10-ak minuta da se malo stegne.
3.Krema od višanja
Drugoj polovini smese od sira dodati polovinu kaše od višanja (150 g usitnjenih višanja) i umutiti mikserom da se satojci sjedine. Ostaviti u frižideru 10-ak minuta da se malo stegne.

Slaganje torte
1.Preko podloge od keksa nanositi naizmenično jednu kašiku mak kreme – jednu kašiku kreme od višanja, dok se potpuno ne utroše. Poravnati.

Ostaviti u frižideru 15 minuta da se malo stegne pa naneti preliv od višanja.

Preliv od višanja
1.Želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da bubri 5 minuta
Želatin otopiti na tihoj vatri, uliti višnje i zagrevati uz mešanje 1 minut. Skinuti sa vatre i ostaviti da se prohladi (da bude mlako). Preliti preko krema i ostaviti preko noći u frižideru.

2.Finiš
Tankim dugim nožem proći između ivica torte i obruča za torte, pa ukloniti obruč.
Tortica je sama po sebi dekorativna, ali po želji je možete ukrasiti.

3.Ukrašena je ulupanom slatkom pavlakom. Strane su premazane, a faltice po ivicama su rađene pomoću nastavka za špric za izradu listova. Peteljke višanja na površini torte su od bele čokolade.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *