TO DETE JE MOJE: Pristala da bude surogat majka, a onda tražila bebu nazad! Neverovatna priča!

Jedna žena iz Masačusetsa i njen verenik su početkom 2017. saznali da ne mogu imati dete, pa su se za pomoć obratili prijateljima na Fejsbuku sa željom da pronađu surogat majku.

– Ko želi da nosi dete za moju verenicu i mene?! – napisali su na ovoj društvenoj mreži, a piše u sudskim dokumentima.

– Hej, ako ste ti i verenik ozbiljni u vezi s bebom, ja bih to učinila – odgovorila je jedna prijateljica iz detinjstva.

Međutim, neformalni plan surogat majčinstva dogovoren na Fejsbuku uskoro se izjalovio.

U početku je prijateljica iz detinjstva nudila da zatrudni sa svojim dečkom, a da starateljstvo preda ženi iz Masačusetsa kako bi dete mogla odgajati kao svoje.

– Neki ljudi mi da kažu da oni to ne bi trebalo da rade i da ne bi imali srca samo tako nekome dati dete. Ali to je zato što ne shvataju koliko bi to drugim ljudima pomoglo – nastavila je.

beba
foto: Shutterstock
Zato je ponudila da to učini besplatno, te da će njeno osiguranje pokriti sve medicinske troškove.

– Znam da biste vi bili divni roditelji – napisala je biološka majka u porukama na Fejsbuku.

Dogovorili su se da će par biti prisutan u porodilištu, te da će par detetu pričati o svojoj biološkoj majci kad odraste.

Biološka majka joj je rekla da nije stalo do deteta jer već ima dvoje dece, a i jednostavno je želela da im pomogne.

Zabrinuta zbog komplikacija koje bi mogle nastati nakon detetovog rođenja, verenica je zatražila konsultacije sa advokatom, što je biološka majka odbila, uveravajući je da se stvari neće iskomplikovati.

– Ne zanima me šta advokat kaže. Ja ću vama roditi dete i kraj priče – napisala je.

Biološka majka rekla je budućoj majci da će pokušati da zatrudni nakon svetog Patrika. Četiri nedelje posle te objave, biološka majka je poslala sliku pozitivnog testa na trudnoću.

Sudski spisi pokazuju da su majke bile u kontaktu putem mesindžera, ali nije jasno da li su se ikada lično srele pre rođenja deteta 13. decembra 2017. godine.

Kada su napuštali bolnicu, surogat majka je predala dete majci, što je bolnicu navelo da podnese prijavu za zanemarivanje deteta – odeljenju za decu i porodicu.

Nakon istrage, ‘odeljenje je zaključio da nema zabrinutosti ni za jedno od domaćinstava’.

majka i beba
foto: Profimedia
Saosećali su s parom iz Masačusetsa jer znaju da su mnogi uobičajeni putevi do samohranog ili istopolnog roditeljstva preskupi za mnoge ljude.

Zakon ovog američkog grada predviđa da roditelji imaju dete šest meseci pre nego što mogu podneti zahtev za usvajanje, te su nakon tog roka, podneli zahtev uz pristanak biološke majke za starateljstvo.

Nakon otprilike mesec dana, surogat majka je raskinula sa verenikom i upala u depresiju, ali je biološka majka već bila u procesu dodele starateljstva, te je surogat majka uskoro trebalo postati starateljka.

Službena greška u evidenciji bolnice dodelila je Keanu zdravstvenom osiguranja od biološke majke, zbog čega je njeno najstarije dete bilo izbačeno iz osiguranja, a čitava situacija dovela je do promene mišljenja kod biološke majke.

– To je biološku majku veoma uznemirilo, te je surogst majci poslala poruku na Fejsbuku da ‘usvoji’ dete ili da ga vrati – stoji u sudskim dokumentima, iako nije prošlo šest meseci od dodele starateljstva.

Kad je Keanu imala oko 4 i po meseca, biološka majka podnela je zahtev za prekid starateljstva, ali su zakonski postupci zaostali, a kad je beba napunila 8 meseci, surogat majka podnela je zahtev za usvajanje deteta.

Kako je vreme prolazilo, biološki roditelji su bili uznemireni, te su putem društvene mreže omalovažavali majku koja je usvojila dete.

Žena, plastična hirurgija, operacija, depresija
foto: Shutterstock
Nazivali su je sebičnom, a čak su joj bacili i ciglu kroz prozor na kojoj je bilo napisano ‘to dete je moje’.

U maju 2019. Ostavinski i porodični sud u Masačusetstvu spojio je slučajeve – majčinu molbu za usvojenje i pojedinačne molbe za starateljstvo od bioloških roditelja.

Žalbene sudije dugo su istraživali slučaj i pokušali utvrditi o kojem se točno pravnom presedanu radi, ali nisu primijećeni relevantni zakoni u Masačusetsu, zbog čega je sud improvizovao, i na kraju odlučio da će biološki roditelji moraju brinuti za dete.

Međutim, tokom rasprave na sudu u februaru 2021., advokatica Žaklina Parker, koja je zastupala dete u žalbi, rekla je da su biološki roditelji ‘fizički i emocionalno napustili dete’ i zanemarili ga pošto su dete dali nekome koga poznaju samo putem Fejsbuka.

– Otac je dete izložio fizičkoj opasnosti bacivši ciglu kroz prozor staratelja, a majka je izložila dete potencijalnoj šteti zbog svojih objava na Fejsu- nastavio je Parker.

Takođe je navela da je nameravana majka jedini roditelj kojeg je Keanu ikada poznavao, te da su se povezali tokom tog vremena.

Na kraju se sudija složio s tim te je ipak 22. maja odlučio da biološki roditelji nisu sposobni odgajati dete, a majci su odobrili puno starateljstvo nad detetom koje je bilo njeno poslednje tri godine.

-Uznemiren sam činjenicom da su stranke dovele dete u opasnost, ali oba skupa potencijalnih roditelja ovde su daleko od idealnih – rekao je jedan sudija

Kao rezultat ovog slučaja, nazvanog ‘Keanovo starateljstvo, došlo je do ažuriranja zakona koji se tiču ​​roditeljstva i starateljstva, piše Your Tango.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *