AMERIČKA ČOKOLADNA TORTA

Sastojci
za biskvite
65g kakao praha (gorkog)
190g brašna
1/2 kašičice soli
kašičica sode bikarbone
1/4 kašičice praška za pecivo
120ml kafe ili vode*
120ml mlijeka
115g putera sobne temperature
250g šećera
2 jaja sobne temperature
za čokoladni krem
280g čokolade (preko 45% kakao djelova)*
120ml slatke pavlake/vrhnja (ili vode)*
170g putera
Postupak
Biskviti
Postavite rešetku pri sredini rerne i zagrijte je na 175°C. Ukoliko imate dvije tepsije pomjerljivih ivica prečnika 23cm, premažite ih puterom, a dno prekrijte papirom za pečenje. Ako imate samo jednu (kao ja), onda unaprijed izrežite još jedan krug papira koji će vam biti potreban za drugi biskvit.
Prosijte zajedno brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i so.
U jednoj šolji spojite kafu ili vodu (u zavisnosti od toga za šta ste se odlučili) i mlijeko. Jaja prospite u zasebnu posudu, da bi vam bilo lakše da ih dodate smjesi dok mutite.
U činiju za mućenje stavite omekšali puter i šećer. Mutite mikserom oko 5 minuta, dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
Dodavajte jedno po jedno jaje, ali tako da prethodno bude dobro sjedinjeno sa puterom i šećerom.
Dok mutite najslabijom jačinom miksera (a odavde možete koristiti i samo ručnu mutilicu), dodajte polovinu prosijanih suvih sastojaka. Zatim dodajte kafu i mlijeko, a na kraju, ostatak suvih sastojaka.
Podijelite smjesu u dvije tepsije i stavite da se peku. Ako imate samo jednu, onda je kutlačom podijelite na dva jednaka dijela, jedan sipajte direktno u tepsiju, a drugi u neku čistu činiju.*
Pecite oko 25-30 minuta, na 175°C bez ventilatora, a provjerite da li su gotovi tako što ih probodete čačkalicom i ako bude čista, biskviti su pečeni. Kad prvi bude gotov, sačekajte 2-3 minuta, sklonite obod i uz pomoć tanjira okrenite biskvit. Odmah sklonite papir i opet ga okrenite i ostavite da se ohladi. Malo očistite obod kalupa papirnim ubrusom ili salvetom, opet premažite lagano puterom i obložite dno kalupa papirom. Prelijte preostali dio umućene smjese i pecite.
Ostavite ih da se sasvim ohlade prije premazivanja čokoladnim kremom.
Čokoladni krem
Pošto je potrebno da i krem bude ohlađen za premazivanje, onda je najbolje da ga već u toku pečenje biskvita napravite.
Isjeckajte čokoladu i zajedno sa slatkom pavlakom (onom za mućenje, koja je masnija i kremastija ili onom neutralnom za kuvanje) stavite da se istopite na pari (posudu sa čokoladom stavite na šerpu u kojoj lagano ključa voda, ali pazite da je voda ne dodiruje). Miješajte povremeno dok se sasvim ne istopi i sklonite sa šerpe sa vodom.
Ubacite na kockice narezan puter i miješajte lagano dok se sasvim ne istopi. Krem ostavite da se ohladi dok ne bude takve teksture da se može fino premazivati. U originalnom receptu piše da je to oko sat vremena na sobnoj temperaturi, ali ja ga obično ubacim u frižider na 20-ak minuta i bude u redu.
Oblikovanje torte
Na tanjir za služenje stavite jedan biskvit, a zatim obod tanjira obložite trakama papira za pečenje koje ste unaprijed isjekli i podvucite ih malo ispod biskvita.
Nešto više od jedne trećine krema premažite preko prvog, a zatim na njega pažljivo spustite i drugi biskvit. Ostatak krema premažite preko i sa strana torte. Ne morate se truditi da krem bude savršeno ravan, mislim da je baš čar u tome da bude onako “zamazan”.
Čuvanje i služenje torte
Dejvid kaže da je ova čokoladna torta najbolja kad se drži na sobnoj temperaturi ( frižider isušuje biskvit), ali u najvećem dijelu godine, meni to zvuči neizvodljivo zbog toplote u stanu. Pa tako, kod mene stoji u frižideru, ali se trudim da je uvijek izvučem najmanje 20-30 minuta ranije da bi se malo ugrijala i postala kremastija. Znate već, čokolada je najukusnija kad nije hladna, ili čak kad je istopljena! Služite je istog dana, a odlično će se održati i nekoliko narednih.
Po želji, možete umutiti slatku pavlaku sa vrlo malo šećera u prahu i služiti uz tortu.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *