EVO KOJIH 8 STVARI MORATE DANAS DA ISPOŠTUJETE DA IZBEGNETE NEVOLJU I NEIMAŠTINU

Sa dugom tradicijom proslavljanja Nove godine nizala su se razna praznoverja od kojih su neka “preživela”, a neka ne. Jedna su vezana za to šta bismo trebali, dok se druga odnose na to, šta ne bismo smeli da radimo da bismo imali uspešnu godinu.
Zašto i kako kitimo jelke? Postoji verovanje da ovi ukrasi čuvaju od zlih duhova i bolesti
Čudo za Novu godinu: Bila sam najnesrećnija žena u Srbiji do 31. decembra 2004.
Kako god bilo, neko se vodi verovanjima jer se ispostavilo da nisu bez razloga nastala, dok ih se neko pridržava iz straha. Bilo da ste prva ili druga grupa, podsetićemo vas na neke od tih običaja, a za neke možda čujete prvi put, pa odlučite da ih primenite.

Izbegnite nestašicu i nevolje izbegavajući ovih 8 stvari
1. Pošto su finansije jako bitan segment u životima svih nas, postoji čvrsto verovanje da 31. decembra i 1. januara ne treba pozajmljivati novac jer takvo započinjanje godine predskazuje novih 12 meseci materijalnih problema. Nemojte ulaziti u Novu godinu sa dugovima i neplaćenim računima.
2. Jedno od starih verovanja kaže da prva osoba koja prelazi kućni prag nakon ponoći ne bi trebalo da bude žena jer se nekada smatralo da žene donose nesreću. Isto tako, smatralo se da prva osoba koja ulazi u kuću ne treba da bude neko ko ima plavu ili crvenu kosu.
3. Kako su emotivni odnosi s dragim ljudima nezaobilazna stavka, jedan deo verovanja se odnosi na njih. Naime, ne smete da zaboravite da čestitate bliskim osobama Novu godinu jer ćete se udaljiti od njih u narednoj godini.
4. Potrudite se da budete dobro raspoloženi, jer je u narodu uvreženo mišljenje da će vas one emocije koje budete imali 1. januara, pratiti tokom cele godine.
5. Postoji verovanje po kome ne smete da iznosite apsolutno ništa iz kuće 1. januara, ni smeće, pa ni istresati tepihe. Drugi ljudi smatraju da je u redu da se iznose stvari 1. januara, ako se prethodno nešto unese u kuću.
6. Nije dobro ni lomljenje stvari jer se tako, navodno, priziva nesreća, pa je dobro da budete pažljivi sa posuđem i uopšte lomljivim stvarima. Ako vas i pogodi neka pesma u ponoć, suzdržite se od razbijanja čaša i tanjira jer je to loš znak.
7. Oko kućnih radova vladaju podeljena mišljenja. Dok jedni smatraju da ne treba ništa raditi, pa čak ni prati posuđe jer bi moglo loše da utiče na zdravlje ukućana u narednoj godini i da veliko angažovanje, posebno započinjanje nove aktivnosti na ovaj dan znači da će ona biti osuđena na neuspeh, drugi upravo misle da valja započeti pomalo nekog posla jer to obećava radnu i bogatu godinu.
8. Postoje praznoverja vezana i za vremenske prilike u toku 31. decembra i 1. januara. Stari su verovali da ukoliko vetra uopše nema ili duva sa juga – to znači da će naredna godina biti dobra i puna sreće. S druge strane, ukoliko vetar duva sa istoka, godina će doneti nestašice i nevolje.

5 stvari koje će učiniti da imate ljubavi i novaca
1. Ono što već svi manje-više znaju je da uoči Nove godine valja obući nešto novo. Opštepoznato pravilo kaže da je za sreću u ljubavi, dobro nositi veš u crvenoj boji.
2. Stare engleske i germanske legende koje su se prenele i kod nas kažu da u ponoć moramo da poljubimo osobu suprotnog pola da bismo imali sreće naredne godine. Ta prva osoba sa kojom dođete u kontakt u novoj godini uticaće na našu sreću cele godine i da je zato važno da poljubite nekoga ko vam je zaista drag. Tako, ako u ponoć poljubite voljenu osobu, imaćete sreće u ljubavi cele godine, ako poljubite osobu do koje vam nije naročito stalo, neće vam ni godina biti berićetna, a ukoliko nemate koga da poljubite, teraće vas maler do sledećeg januara.
3. Još jedan mali ritual podrazumeva da u svaki novčanik koji imate u kući stavite novac kako bi sledeća godina protekla u blagostanju.
4. Bilo bi dobro da prvog dana u godini bar malo razmišljate o poslu iako je praznik. Zapišite neke ideje, nekoliko reči u rokovnik. još ako je novi, tim bolje. Ovaj čin simbolizuje da ćete u toku naredne godine imati dovoljno posla i da ćete ga sa voljom raditi.
5. Iz tradicije nije izuzeta ni novorođenčad, pa se tako bebe rođene 1. januara smatraju “decom sreće”.

Ako znate za još neko verovanje koje ovde nismo pomenuli, podelite ga sa nama u komentarima. Nije na odmet da ga i drugi znaju, možda nekome zaista donese sreću u Novoj godini.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *