Savršena čokoladna torta

Sastojci
(za tortu promjera 24 cm)
Biskvit
3 bjelanjka
prstohvat soli
3 žumanjka
180 g šećera
110 ml ulja
100 ml mlijeka
200 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 žlica kakaa
Hrskavi sloj
25 g čokolade (54%)
25 g kakao maslaca
250 g lješnjak paste
180 g paillete feuilletine
2 žlice krispi kuglica (po želji)
Čokoladna krema
250 g mascarpone sira
250 g slatkog vrhnja
100 g čokolade (54%)
Ganache gold
150 g gold čokolade
150 g slatkog vrhnja
Ganache bijeli
150 g bijele čokolade
150 g slatkog vrhnja
Ganache tamni
120 g tamne čokolade (54%)
180 g slatkog vrhnja
Glazura
250 g slatkog vrhnja
200 g čokolade (54%)
Priprema
Biskvit
U jednoj posudi istući bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg.
U drugoj posudi istući žumanjke sa šećerom, dodati vodu i ulje pa lagano izmiješati. Brašno, prašak za pecivo i kakao prosijati pa miksati u gornju smjesu. Zatim u nju dodati prethodno istučeni snijeg, lagano miješajući.
Namastiti i pobrašniti kalup, izliti smjesu te staviti peći na 170°C cca pola sata. Probati čačkalicom. Ohladiti biskvit pa ga prerezati na tri djela.
Krema
Istući slatko vrhnje do pola. Čokoladu otopiti pa izmiješati s mascarponeom. Dodati mali dio slatkog vrhnja pa dobro izmiješati. Zatim dodati ostatak i lagano sa slastičarskom špatulom umiješati u čokoladnu kremu.
Ganache
Ganache za u torte i glazura pripremaju se na isti način, svaki u svojoj posudici. Čokoladu razlomiti ako je nemate u „kapljicama“ pa preliti kipućim vrhnjem. Malo pričekati da se čokolada otopi pa dobro izmiješati. Glazuru napravite na kraju, skoro pred samo glaziranje.
Hrskavi sloj
Otopite čokoladu s kakao maslacem na pari ili u mikrovalnoj. Umiješajte lješnjak pastu i paillete feuilletine. Mi smo dadali i malo slanih krispi karamela kuglica.
Slaganje torte
Tortu je potrebno slagati u kalupu. Prvi biskvit premažite polovicom hrskave smjese, stavite u hladnjak da se stegne (5 minuta je dovoljno) pa prelijte ganacheom od tamne čokolade. Malo poravnajte pa stavite u hladnjak da se stegne, cca 15 minuta. Zatim izlijte bijeli ganache, njemu treba nešto duže, cca pola sata. I na kraju ganache od gold čokolade. Vratite u hladnjak dok se ne stegne. Na njega stavimo drugi biskvit te ga premažite ostatkom hrskave smjese. S obzirom na to da se sada više nije maziva kao prvi dio, lagano ju otopite na pari ili mikrovalnoj, toliko da ju možete razmazati. Vratite opet u hladnjak da se stegne pa nanesite čokoladnu kremu i poklopite biskvitom. Ostavite barem sat vremena da se lijepo stegne u hladnjaku.
Još samo glazura. Izlijte dio glazure odozgora pa poravnajte, pustite slobodno da višak curi sa strane. Ovaj ganache se brzo stegne pa ćete ga ubrzo moći pomoću noža nanositi sa strane i premazati tortu. Ostatak ganchea stavite u slastičarsku vrećicu i ukrasite tortu po želji. Također možete ukrasiti i donji rub, mljevenim lješnjacima, paillete feuilletine ili kakao zrnima.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *