… Najomiljeniji kolac …jedan od prvih koji nas je Mama ucila da pravimo kad smo bile male…o kako smo samo bile srecne, kad smo ga uspele ovako zamotati u oblatnu … bese to pre mnogo, mnogo godina. I danas je ta sreca isto toliko velika jer je ta devojcica sada mama i ona uci svoju devojcicu…

Sastojci 15 osoba
1 solja = 1.5 dcl
5 jaja
3 solje secera
1 vrecica vanili secera
1 solja ulja
1 solja mleka
5 solja brasna
1 vrecica praska za pecivo
potreban je jos jedan isti ovakav biskvit uz dodatak 2 kasike kakaa
FIL
1/2 kg secera
10 kasika brasna
1 l mleka
2 vrecice vanili secera
250 g margarina
Jos potrebno
5 listova oblatni
Priprema
1.Dobro umutiti jaja i secer, dodati vanili secer. Kad je smesa cvrsta lagano uliti ulje i mleko. Mutiti mikserom nekoliko sekundi toliko da se sve izjednaci. Postepeno dodavati brasno sa praskom za pecivo i sjediniti sa zicom.
2.Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 180C, 25-30 minuta u najvecem plehu (koji smo oblozili papirom za pecenje)od rerne.
Potreban je jos jedan ovakav biskvit uz dodatak kakaa.
Kad su peceni i ohladjeni iseci ih po duzini na 10 jednakih traka.
3.E sad pre nego pocnete sa filom … uzmite dve ciste kuhinjske krpe namocite ih vodom i ocedite. Na radnu povrsinu rasirite jednu na nju stavite list oblatne pa prekrijte drugom mokrom krpom.
4.U vecu serpu staviti secer da se topi na laganoj vatri. Od potrebne litre mleka odvojiti 4dcl i razmutiti brasno. Kad se secer istopi i dobije svetlo-zutu boju “OPREZNO” uliti preostalo mleko(6dcl). Kuvati na laganoj vatri da se sav karamel istopi. A kada se to dogodi ukuvati brasno uz stalno, energicno mesanje na lagano-laganoj vatri…nakon samo nekoliko minuta fil pocinje da se zgusnjava. Dodati vanili secer. E sad mu je potreban margarin, samo ga ugacite u vrrrucc fil i mesajte, brzo ce da nestane da se sjedini sa filom…
5.Oblatna treba da je omeksala, probajte je sa krpom u kojoj je lagano motati u rolat ako ne sapuce tj. ne puca spremna je za filovanje…a ako se cuje pucketanje jos je malo navlazite …
Staviti list oblatne na radnu povrsinu, premazati ga vrucim filom, na jedan kraj (po duzini) staviti
jednu tamnu i do nje jednu svetlu biskvitnu traku, premazati filom, sada na tamnu staviti svetlu traku i tako redom da se dobija sah, opet premazati filom, umotati u rolat. Ponoviti postupak sa preostale 4 oblatne (koje su takodjer bile u mokrim krpama).
6.Rolati kad se ohlade i oblatna ce da omeksa… i spremni su kao ste ste i Vi za kaficu…7.Sah rolat moze da ostane svez do nedelju dana a i odlican je za zamrzavanje. Iseci ga na zeljene snite i staviti u vrecice za zamrzavanje.
Posluživanje
Pre filovanja na radnu povrsinu stavim jedan list papira za pecenje pa na njega oblatnu jer ako mi je oblatna malkice vise mokra lepice se, bice je tesko uviti u rolat a ovako na papiru je mnogo efikasnije i urednije.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *