Rešenje za problem zatvora(opstipacije) kod odraslih

Zatvor stolice (opstipacija) predstavlja stanje u kome osoba ima neugodno ili retko pražnjenje creva. U pitanju je jako česta zdravstvena tegoba koja se javlja kod većine ljudi, s obzirom na podatak da svaka treća, četvrta osoba ima određenih poteškoća u eleminisanju stolice. Zatvor ili opstipacija kao poremećaj u radu creva manifestuje se u situaciji kada osoba ima manje od tri pražnjenja creva nedeljno i uzrokuje probleme kao što su bol u stomaku, nadutost, vrtoglavicu i mučninu. Ovaj poremećaj uglavnom prati i tvrda stolica. Postoji akutni i hronični zatvor.
Hronični zatvor u stanju je da traje mesecima, čak godinama i predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. Akutan zatvor stolice za razliku od hronicnog, jeste nemogućnost ispražnjivanja creva, koja je nastupila naglo i ne traje dugo, a javlja se kod ljudi koji imaju redovnu stolicu. Razlozi nastanka zatvora mogu biti brojni, većinom nisu opasni i posledica su blagog nemara po sopsveno zdravlje il pak određenih promena u organizmu. To mogu biti neadekvatna ishrana, dakle nepravilna hrana sa nedovoljno vlakana, upotreba rafinisane hrane, fizička naktivnost, posledica određenih lekova, poremećaj štitne žlezde, nedovoljan unos vode i drugi razlozi. Često je zatvor stolice simptom neke druge bolesti, a ponekad sve što je potrebno da bi se rešili ovog poremećaja jeste da prilagodimo svoju ishranu i usvojimo nove životne navike.

Zatvor kod odraslih
Užurban način života i loša ishrana dovode do sve češćeg problema zvanog zatvor ili opstipacija kod odraslih. U situaciji kada osoba ima neurednu stolicu i lošu probavu, uz to idu i određene tegobe poput nadutosti sotmaka, nerapoloženje, grčevi u stomaku, česte glavobolje i ostalo. Tvrda stolica kod odraslih može biti pruzrokovana uglavnom nezdravom ishranom i manjkom kretanja. Postojanje hroničnog zatvora kod osoba ukazuje na ozbiljniji problem, pa se u svakom slučaju treba obratiti stručnom licu, mada je preporuka najpre zatvor kod odraslih rešiti na prirodan način.

Kada govorimo o prirodnom lečenju zatvora mislimo pre svega na zdravu ishranu, dakle zdravu prirodnu hranu bogatu vlaknima. Isto tako jako bitna stavka koju nikakako ne smemo zaboraviti je unos dovoljne, veće količine tečnosti. Sveže voće i povrće treba konzumirati dosta jer doprinose dobrom varenju, a i čišćenju organizma. Za prirodno lečenje zatvora jesu namirnice kao što su mekinje, ovsena kaša i ovsene pahuljice, one će ubrzati pražnjenje creva, a i spadaju u najbrže i najbezbednije metode lečenja kada je zatvor u pitanju. Pirinčane i pšenične mekinje su takođe veoma dobre. Trudite se isto tako da koristite hleb od integralnog brašna umesto belog hleba. Najviše vlakana naći ćemo u pomenutim mekinjama od žitarica, u mahunarkama, povrću, voću, a i orašastim plodovima. Jedna od namirnica koja ima najjače laksativno dejstvo jesu suve šljive, one sadrže dosta biljnih vlakana i pored toga sorbitol, prirodni šećer sa jakim laksativnim efektom. Međutim ako se pretera sa šljivama može doći i do nadutosti i gasova, ali oni su prolazni.

Ono što je sigurno je da ako u našoj ishrani ima dovoljno voća i povrća, hleba i peciva od integralnih žitarica ili mahunarki ne moramo brinuti jer tada ćemo i uneti dosta vlakana u organizam i neće biti zatvora. Integralna kukuruzna palenta takođe pozitivno utiče na varenje hrane.
Semenke lana su takođe još jedan delotvoran prirodni lek protv zatvora. Sve što treba uraditi jeste da jednu kašiku lanenog semena izmrvite i prelijete sa 2dl toplog čaja od kamilice, ostavite par minuta da odstoji i nakon toga da popijete. Do biste što bolje rešili problem pražnjenja creva, potrebno je da popijete 2-3 ovakve doze u toku dana.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *